Kihon Deva

“Dacă vrei să fii cel mai bun în karate, trebuie să te antrenezi.
Noi îți vom arăta cum!”

ACS Kihon Deva

Club Sportiv Kihon Deva

Reguli de comportament în dojo

  • Karate începe prin salut (rei) atât la intrare cât și la ieșirea din dojo.
  • Punctualitatea este un aspect legat de disciplină și respect. Dacă totuși se întâmplă, echipativa și așteptați pe margine permisiunea antrenorului/instructorului de a intră în antrenament.
  • În sală se vor desfășura antrenamente și nu va fi considerat un loc de joacă, nu se va face gălăgie, nu se va vorbi, nu se vor deranja ceielalti sportivi.
  • Nu se acceptă și nu va fi tolerat nici un limbaj licențios, injurii, acțiunii de bulling etc.
  • Toate activitățile vor fi guvernate de siguranță fizică a sportivilor pentru a se evita accidentele acestora, această cade și în sarcina celor mai mari în grad și vârstă. Cei mai mici în grad au datoria de a ascultă de antrenori, instructori precum și de cei mai mari în grad.
  • În mod normal, antrenamentele se desfășoară sub conducerea instructorului sau a unuia din elevii seniori, desemnat de acesta. în situații excepționale, sarcina de coordonare este preluată de elevul cel mai mare în grad prezent în sala. Indiferent de cine conduce antrenamentul, atitudinea de respect și considerație față de acea persoană trebuie să fie aceeași.
  • În antrenament se intră doar cu echipamentul adecvat (karate-gi, trening) bine ajustat, în permanentă curat (spălat și călcat) și cu picioarele goale. Un karate-ka trebuie să fie curat; unghiile trebuie să fie tăiate scurt, părul lung trebuie strâns (legat) pentru a nu acoperi ochii, ingrjit și să nu se poarte obiecte metalice în timpul antrenamentului (bijuterii: ceas, inel, verighetă, lănțișor, agrafe mari, etc). În funcție de nevoi poate folosi ochelari, de preferință ar fi lentile de contact pentru cei cu probleme de vedere.
  • Toate activitățile se întreprind doar la comandă instructorului. în timpul antrenamentului nu se vorbește și toată atenția este dirijată asupra exercițiului efectuat și asupra explicațiilor/instrucțiunilor primite. Se lucrează cu grijă și considerație față de partener, indiferent de vârsta sau nivelul lui. Sunt permise discuțiile elev antrenor și invers, dar nu sunt permise discuțiile între elevi. Este categoric interzisă intrarea în antrenament după consumul (în cantitate oricât de mică) de băuturi alcoolice sau droguri sau după consumul de tranchilizante sau de orice alte medicamente care pot afecta capacitatea de control fizic sau psihic.
  • Antrenorul are dreptul de a elimina imediat din antrenament, un elev al cărui comportament nu se încadrează în limitele enunţate mai sus sau care manifestă o lipsă de control fizic sau psihic de natură să pericliteze propria lui siguranţă sau pe cea a colegilor. De asemenea, nu vor fi toleraţi elevii care se manifestă necorespunzător, violent, etc. în public, aducând prejudicii imaginii clubului.
  • Trebuie înţeles că banii ceruţi reprezintă cotizația lunară de către membrii clubului şi acoperă cheltuielile de funcţionare ale clubului, în primul rând chiria sălii. De aceea, membrii clubului sunt solicitaţi să-şi achite cotizaţia lunară cu regularitate şi fără întârziere, indiferent de numărul de antrenamente la care participă în luna respectivă. În ceea ce priveşte cotizația lunară, acesta se va face conform sumei stabilite de către antrenor/instructor, preferabil în primele 10 zile ale fiecărei luni pentru luna în curs.